design sprints & workshops

design sprints

Är du trött på projekt som drar ut på tiden, är otydliga, ständigt ändrar riktning och aldrig når i mål? Känner du frustration över ändlösa möten och diskussioner som inte leder er framåt och bristen på gemensam målbild i organisationen? Tänk att äntligen lösa det där problemet som ni haft i åratal! 

En Design Sprint är ett engagerande och effektivt samarbete där ni på bara fyra dagar löser affärskritiska frågor tillsammans. Vi guidar, faciliterar och tar er genom processen steg-för-steg med tydlig agenda och tidsramar.

Metoden passar för stora och komplexa problem inom alla tänkbara områden och branscher; allt från produktinnovation till organisationsförändring. Den används av en rad framgångsrika bolag som t.ex Facebook, Airbnb, Lufthansa, McKinsey och Lego. 

Metoden togs fram av Jake Knapp på Google och beskrivs i hans bästsäljare Sprint. 

Det bästa? Processen funkar lika bra digitalt som fysiskt. Vi har verktygen. 

 

people discussion, meeting, discussion

fyra dagar upplägg

Design Sprints följer en tydlig process där varje block innehåller en rad delmoment. Men på ett övergripande plan ser veckan ut så här:

Måndagen Vi definierar och skapar samsyn kring utmaningen och tar fram en rad tänkbara lösningar. 

Tisdagen handlar om att komma fram till vilken lösning vi vill testa och att skissa på lösningen i en storyboard. 

Onsdagen ägnar vi åt att bygga lösningen/prototypen och att rekrytera testpersoner. 

Torsdagen testar vi lösningen på målgruppen, får omedelbar feedback och och skapar tydliga nästa steg. 

Voilà! På bara fyra dagar har vi tagit oss från en stökig utmaning en användartestad lösning!

 

 

 

skräddarsydda workshops

Vill du testa de här effektiva arbetssätten men i mindre skala? Vi erbjuder skräddarsydda workshops där ni på ett par timmar kan  skapa samsyn kring utmaningar, generera lösningar och idéer, göra prioriteringar ta med er tydliga nästa steg hem till kontoret. Vi kan jobba med både digitala och fysiska workshops. 

Kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal.

startup, start-up, people

F.A.Q.

Vanliga frågor kring design sprints och andra workshops

Den passar för utmaningar som ni upplever som komplexa och svåra. Ni vet inte lösningen på förhand, men det finns ett stort värde av att testa lösningen på målgruppen innan ni investerar tid och pengar i att utveckla den färdiga versionen. 

Det kan handla om en ny produkt – fysisk eller digital, en organisationsförändring, en processförbättring, en vassare projektstart…

För mer begränsade utmaningar föreslår vi en skräddarsydd workshop i kortare format. Kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal.

Lagom antal deltagare är ca 7, inklusive den externa facilitatorn. Om det är en tvärfunktionell utmaning bör deltagarna vara representanter från de olika avdelningarna. En av era deltagare är s.k. ”Decider” och kommer att fälla den avgörande rösten när så behövs.  

Går man inte miste om gruppdynamiken? Nej, inte alls. 

En worshop digitalt är interaktiv och engagerande. Det är INTE som att lyssna in på ett möte via Teams eller Zoom där det är svårt att behålla fokus. Vi jobbar intensivt tillsammans med idégenerering, röstning och alla andra moment. Vi använder post-its och whiteboard, men digitala versioner. Som facilitator hjälper jag er att komma framåt, men vi hjälper er också med att säkerställa att alla deltagare har de tekniska förutsättningarna.

Några skillnader: 

  • I en digital workshop kortar vi ner tiden betydligt. Det fungerar inte att ha heldagssessioner digitalt. Istället förbereds några fler moment veckan före.